Search This Blog

Resepi : Spaghetti Aglio Olio

Spaghetti Aglio O'lio

Assalamualaikum semua..

Hari ni rasa nak share resepi ala western yang sangat mudah. Hehe..sape penah dengar Spaghetti Aglio o' lio. Ok ini basic Italian spaghetti.

Bahan-bahan yang diperlukan (Hidangan utk 2 orang):

3-4 ulas bawang putih dicincang halus
Olive oil a.k.a minyak zaitun secukupnya
Cili padi (potong kecik2)
Daun sup (dicincang halus)
Oregano
carrot (ini sebagai penambahan je)
Garam secukup rasa
*Spaghetti
*Kiub/ Pes Ayam

Cara memasak:

  1. Rebus bahan bertanda * dalam 9-10 minit sampai spaghetti lembut. Toskan dan simpan sedikit air rebusan spaghetti.
  2. Dalam kuali lain, masukkan Olive oil dan bawang putih. Panaskan minyak dalam api sederhana.
  3. Bila bawang putih dah naik bau dan kekuningan, masukkan cili padi dan carrot yang di potong halus.
  4. Masukkan sesenduk air rebusan spaghetti.
  5. Masukkan garam secukup rasa.
  6. Masukkan spaghetti yang sudah ditoskan.
  7. Masukkan daun sup dan oregano. Gaul rata dan walla...siap!
Suka letak oregano sebab bau dan rasa dia sangat sedap. Nak tambah sedap lagi, taburkan cheese lepas je angkat panas2 dari kuali.

ps: simple and nice kan. Ni mak saya cakap masakkan orang malas. Sebab bahan dia sikit je pastu masak pulak sekejap je. Makan lagi la sekejap. haha! Ok nak sambung makan. Sebelum makan tu jangan lupa baca Bismillah tanda syukur dengan rezeki yang Allah kasi. Alhamdulillah!